Projíst se Amsterdamem

06.11.2017

Následovat zvednutý deštník průvodkyně a cupitat s ostatníma turistama starobylýma uličkama by mě moc nebavilo. Stačí ale, aby průvodkyně zvedla čerstvě usmaženou rolku, a poběžím jako pejsek. Pro lepší poznání Amsterdamu jsme si proto zarezervovali food tour s Hungry birds. Byla to moje první gastro cesta městem (kterou mi naplánoval někdo jinej) a zanechala mě přecpanou jídlem a zážitkama.

Docela dlouho jsem vybírala, s kým po Amsterdamu vyrazit. Nakonec jsem se ale vrátila k první možnosti, na kterou jsem narazila. Hungry birds provozujou tři holky, z nichž je jen jedna původem z Nizozemí. Hlad mají ale všechny tři obří. Celkem pětihodinová túra nás provedla asi sedmi místama v centru města. Sešlo se nás celkem osm plus naše průvodkyně Zosia - Polka, co se vdala za místňáka. Jinak tu byla sympatická rodinka z Hamburku s dvěma dospívajícíma klukama a starší manželé z Brooklynu (což nás bavilo, protože jsme bydleli nedaleko Amstru v Breukelenu, kterej dal Brooklynu jméno).

Ochutnali jsme všechno, o čem se zmiňujou průvodce. Krokety FEBO z místního řetězce rychlýho občerstvení, ke kterejm bych se za normálních okolností ani nepřiblížila. Krokety s různým obsahem (třeba česky smažákovitým) si sami vyndáváte z malejch troubiček a celý tohle je amsterdamskej vynález. Stroopwafels, který se v Česku prodávají hlavně pod názvem Tofinek. Malý lívancovitý poffertjes, na který pořád myslím, chutnala nám lokálně-indonéská kuchyně, gouda nebo herinky, co se musí jíst ocáskem nahoru. Vyzkoušeli jsme si taky typický pití jeneveru - předchůdce ginu. Trik je v tom nalejt ho do kopce a pak nepromarnit ani kapičku. Poslední panák z lahve je prý zadarmo, a tak spousta štamgastů číhá na ten správnej okamžik. Za zvykama kolem jeneveru je údajně vidět nizozemský držgrešlení. 

A krom typických zastávek jsme ochutnali plody hipsterskejch odchodů z korporátu. Jogurtárnu, švédskou kavárnu nebo sušenky, na který si dělá zálusk Michelin, totiž založili mladí a neohrožení, kteří se nebojí jít za svým snem. Ten totiž neleží v mailový schránce. Aspoň teda ne pro tyhle lidi. Na závěr jsme s rodinkou a Newyorčanama zašli do doporučenýho Coffeeshopu a pořídili si tam něco dobrýho na večer. Jeden malej kousek bábovky nás ve čtyřech (dvě holky a dva chlapi) pěkně vyřídil na celou noc. Takže ten křehkej manželskej pár z Ameriky, kterej si to dal bez tréninku napůl, tam musí ležet do teď.

Jak to ve skutečnosti vypadalo, můžete zjistit z následujícícho krátkýho videa.

Na co se připravit, pokud chcete vyrazit na food tour?

  • Oprašte angličtinu, bez ní se ochudíte o spoustu historek a informací.
  • Bookujte s předstihem. My měli velký štěstí, že zbyly dvě místečka. Na další dva kamarády, kteří se chtěli připojit o pár dní později, už se nedostalo. 
  • Proklepněte si, s kým vyrážíte. Zkušenosti třeba na TripAdvisoru pomůžou. Nechcete přece zaplatit ranec za jídlo, který byste si dali sami v nejbližší turistický pasti.
  • A když už jsme u toho rance: dobrá food tour není úplně laciná záležitost. Ta naše stála 79 euro na osobu. Nicméně tourka trvala pět hodin a nacpali jsme se tak, že jsme sotva dejchali. Plus jsme se dozvěděli spoustu věcí o Nizozemsku a Nizozemcích (a taky o Hamburku a Brooklynu).